Клинична пародонтология

Клиничната пародонтология се занимава с профилактиката, диагностиката и лечението на заболяванията на зъбодържащите тъкани (гингива и пародонт) като крайната цел е запазване здравето , функция и естетиката им.

Причините за заболяване на пародонта могат да бъдат разнообразни: локално действащи фактори инфекция (вирусна,  бактериална или гъбична0травми, аномалии в положението на зъбите, оклузия и др. и общи фактори – авитаминози, захарен диабет, заболявания на храносмилателната система, сърдечно съдовата (хипертония) и нервната, ревматизъм, заболявания на кръвоносната система, лъчева болест, генетични фактори и др.много често състоянието на гингивита, и пародонта е симптом на друго заболяване.

Лечението на пародонтитите преминава през няколко етапа;

  1. Пародонтално изследване – обхваща гингива, зъби, оклузии, функционален статус, общ статус на организма, определя се типа на заболяването – възпалително, дистрофично, идиопатично.
  2. Определяне стадии на заболяването – начален или усложнен
  3. Поставяне на диагноза и прогноза
  4. Изготвяне план на лечение

В началните стадии на заболяването, развиващия се процес може да бъде преустановен дори само с професионално почистване на зъбите, даване на насоки и указания за правилна хигиена, витаминотерапия, апликации на различни медикаменти и физиопроцедури.

При усложнени пародонтопатии и запуснато състояние се прибягва до хирургични интервенции, комбинирани с медикаментозна терапия.